6. Jun 2020     
Početna    |   Zastupništva   |    Download    |    Cjenovnik    |     Fiskalizacija u BiH    |    Kontakt
  AB Soft Sarajevo,Knjigovodstveni programi, Knjigovodstvene usluge, Informacioni sistemi, Finansijsko knjigovodstvo, Poslovni softver, Programi free download, ABSOFT Sarajevo, knjigovodstvo, racunovodstvo, Racunovodstveni programi, Banda Ševko, Knjigovodstveni program, program za knjigovodstvo, informacioni sistem, informacioni sistemi, robno poslovanje, knjigovodstvo demo, PDV, informatika, web design , plate, fiskalizacija, fiskalna kasa, Finansije, Financije, Materijalno poslovanje, PC Kasa, Maloprodaja, Veleprodaja, Proizvodnja, osnovna sredstva, virmani, blagajna, projektovanje, programiranje, kif, kuf, softver za knjigovodstvo

MALOPRODAJA

Modul maloprodaja služi vodenju zaliha u prodavaonicama maloprodaje. Zalihe se vode po prodajnim cijenama s uracunatim porezom.
Maloprodaja jedne firme se dijeli po prodavaonicama kojih može biti jedna ili više. Svaku prodavaonicu možemo uvjetno nazvati skladištem, ali je bitno u šifrarniku poslovnih jedinica obratiti pažnju da poslovna jedinica bude tipa prodavaonica, a ne skladište.

Za svaku prodavaonicu se vode posebne zalihe i poseban dnevnik maloprodaje. Dnevnik maloprodaje predstavlja kronološki slijed svih dogadaja vezanih uz tu prodavaonicu. Svako knjiženju u dnevniku je zapravo jedan skladišni dokument.

Svaki takav dokument ima svoju svrhu koja se vidi prema njegovom nazivu.
Npr. Pocetnom inventurom unosimo pocetno stanje u prodavaonicu, ako nemamo podataka iz prošle godine tada to radimo rucno, a inace automatski.
Skladišna primka je klasican dokument kojim zaprimamo novu robu na zalihu prodavaonice. Unos nove primke možemo napraviti direktno kroz primku, a možemo se poslužiti i ulaznom kalkulacijom u maloprodaji.
Kada koristiti ulaznu kalkulaciju, a kada ne? Možemo je koristiti uvijek, a onda iz nje automatski prenijeti stavke u dokument primku, a ne moramo je koristiti onda kada iz ulaznih dokumenata naših dobavljaca možemo jednostavno ocitati podatke o jedinicnim nabavnim cijenama. U slucaju da je to problem kao npr. ako su ulazni racuni devizni i sa dosta zavisnih troškova tada je svakako jednostavnije proracun nabavne cijene, marže i ostalog napraviti kroz ulaznu kalkulaciju.

Sasvim je svejedno da li cemo prvo napraviti ulaznu kalkulaciju i spremiti je, a kasniju uci u izradu primke i pozvati se na tu kalkulaciju ili cemo prvo uci u unos primke i kroz nju pozvati ulaznu kalkulaciju.

Ulazne kalkulacije ne mijenjaju stanje zalihe robe tj. samom njihovom izradom još se ništa nije promjenilo u dnevniku maloprodaje. Tek izradom primke mijenja se i stanje zaliha. Dakle ulazne kalkulacije možemo proizvoljno kreirati i brisati. Pogodno je npr. kada se u pc blagajni rade racuni, a u evidenciji dnevnika maloprodaje ne smijemo za to vrijeme mijenjati tekuce cijene dok se zaliha ne razduži za prodane artikle, raditi samo ulazne kalkulacije, a onda na kraju dana ili izmedu dvije smjene možemo na brz i jednostavan nacin kreirati sve primke tako da njihove stavke automatski prenesemo iz prethodno izradenih ulaznih kalkulacija.

Nakon svakog skladišnog dokumenta tipa ulaz (prima, povratnica, meduskladišnica) program ce automatski raditi zapisnik o promjeni cijena. Unosom novog dokumenta ulaza mi zapravo postavljamo nove elemente cijena za prodavaonicu (ako su cijene razlicite od prethodnih), od tog trenutka se cijela zaliha u prodavaonici prodaje po tim novim cijenama. Kako je prethodna zaliha imala npr. manje cijene moramo dokumentom zapisnik o promjeni cijena povecati financijsko zaduženje prodavaonic za vrijednost razlike cijene puta prethodno stanje.

Razduženje zaliha prodavaonice se u pravilu radi automatskom otpremnicom koja se kreira iz prometa pc blagajne tj. maloprodajnih racuna. Korisnik sam odreduje kada ce razdužiti prodavaonicu za promet proizvoljnog razdoblja, najcešce je to jedan dan. Svaki racun koji se prenese iz pc blagajne ce biti oznacen kao prenesen tako da nema mogucnosti dupliciranja racuna, osim ako korisnik sam ponovo racun oznaci kao neprenesen pa ga ide ponovo prenositi.
Ako smo u maloprodajnim racunima davali popust tada se pri prijenosu u dnevnik prodavaonice za taj popust mora stornirati ulaz prometa i poreza, taj se iznos u knjizi popisa nalazi u koloni zaduženja s negativnim predznakom.

Sam dnevnik maloprodaje možemo shvatiti kao proširenu knjigu popisa robe KP (bivša trgovacka knjiga) zato jer se u knjizi KP u svakom redu nalazi samo ukupni financijski iznos zaduženja/razduženja. U dnevniku za svaki red knjige popisa možemo detaljno vidjeti po stavkama (artiklima) elemente nabavne cijene, marže, poreza.

Maloprodajni cjenici povlace gotove podatke o cijenama i stanju zalihe iz datoteke automatske evidencije zaliha koja se ažurira sa svakom promjenom u dnevniku maloprodaje. Svaka prodavaonica ima samo jedan cjenik.

 

 
Često postavljena pitanja
Uputstvo ABPLUS
Korisni linkovi
On line podrska
Promjene na programu
Reference
Distributeri
Fiskalni uredjaji
Kursevi knjigovodstva
 
Live Update AB PLUS za korisnike/članove AB SOFT-a.
 

N O V O !!!:

AB SOFT doo je izdao novu Verzija ABPLUS 10.0 (Desktop i Cloud) baza SQL Server

 

A K C I J A !!!:

SECUNDA BA FISKALNI PISAČ SAMO 499 KM

 
Planirani kursevi knjigovodstva:
- Osnovni: 18.02.2019.godine
- Napredni: 24.01.2019.godine
 
Obavještenje nova stranica www.absoft.com.ba u izradi prilagdjena za mobilne i tablet uredjaje
 
AB SOFT je ovlašteni distributer BitDefendera za BiH

 
AB SOFT je ovlašteni distributer McAfee za BiH
 
.KORISTITE LICENCIRANE KOMPJUTERSKE PROGRAME!!!
 

Kontakt

 • AB SOFT d.o.o. Sarajevo
  Radnička 70 C, Grbavica
  71000, Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  + 387 33 810 970
  + 387 61 245 473

  absoft@absoft.ba

 • RADNO VRIJEME:

  Pon-Pet  09:00-17:00 h
  Subota 09:00-14:00 h

  PDV: 201494260000

  Transakcijski račun 1:
  1020440000047143
  Union Banka DD Sarajevo
  Transakcijski račun 2:
  3386902239390518
  UniCredit Banka DD

 • Transakcijski račun 3:
  1941019539800134
  ProCreditBank

ABSoft Sarajevo - Sva prava zadržana © 2010 -2018
PHP Warning: Unknown(): Unable to load dynamic library 'C:\Program Files\HSphere\3rdparty\PHP\PHP4\extensions\php_pgsql.dll' - The specified module could not be found. in Unknown on line 0